fbpx

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de veelgestelde vragen

Wat is Whole body cryotherapie?

Whole Body cryotherapie is een kortdurende maar krachtige behandeling met positieve effecten op je gezondheid. Het gehele lichaam wordt tijdens de behandeling een korte tijd blootgesteld aan extreme kou, namelijk -110 tot -130 graden Celsius. Jouw afweersysteem reageert op deze extreem lage temperatuur waardoor je immuunsysteem wordt geactiveerd. Er worden extra enzymen, neurotransmitters en zuurstof aan het bloed toegevoegd. Het lichaam voert afvalstoffen af, blessures herstellen sneller, ontstekingen nemen af, de huid verbeterd, pijnklachten nemen sterk af en je energieniveau en vitaliteit nemen toe. Een behandeling heeft op deze manier een effect op verschillende aspecten van je gezondheid en helpt tegen pijn.

Wat moet ik meenemen naar een Freezsessie?

Een behandeling is het meest effectief als je huid vrij is. Je hoeft alleen badkleding of een sporttop/broekje mee te nemen en hoge sokken (sokken over je enkel). Je mag ook je eigen badjas meenemen als je dat wil. Voor de rest hebben we hier alles liggen!

Hoe vaak is WBC aan te bevelen?

De frequentie van whole body cryotherapie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het doel van de therapie, individuele behoeften en tolerantie, en de aanbevelingen van medische professionals. Voor atleten die cryotherapie gebruiken om spierherstel en prestaties te verbeteren, kan een frequentie zes keer per week effectief zijn. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het versnellen van het herstelproces en het bevorderen van de algehele fysieke conditie. Voor mensen die cryotherapie gebruiken voor algemene gezondheids- en welzijnsdoeleinden, kan een frequentie van één tot twee sessies per week voldoende zijn. Dit kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het stimuleren van de bloedcirculatie en het verlichten van pijnklachten.

Wat zijn de voordelen van cryotherapie?

Whole Body Cryotherapie bevorderd het zelf genezend vermogen van het lichaam. Dit komt doordat het lichaam kort bloot wordt gesteld aan extreme kou. Het voordeel hiervan is dat de kou je afweersysteem activeert. Whole Body Cryotherapie versnelt het herstel en verbetering van trainingsresultaten. De Whole Body Cryotherapie kan spier- en gewrichtspijn en ontstekingen ontzettend verminderen. De aanmaak van witte bloedcellen en het vrijkomen van een verscheidenheid aan enzymen zorgen ervoor dat ontstekingen geremd worden. Doordat je tijdens een behandeling endorfine aanmaakt, werkt een behandeling pijnstillend bij pijn. Een ander voordeel van Whole Body Cryotherapie is dat het de productie van collageen stimuleert (collageen is een bouwsteen voor je huid, verhoogt de elasticiteit en verminderd de zichtbaarheid van rimpels). Een behandeling stimuleert cel verjonging en verdrijft de gifstoffen uit je lichaam waardoor je huid opklaart. Door de krachtige behandeling van Whole Body Cryotherapie zijn er eigenlijk veel voordelen voor jouw welzijn en jouw gezondheid.

Waar komt cryotherapie vandaan?

Cryotherapie is ontwikkeld in 1978 door Dr. Toshiro Yamauchi in Japan. Hij gebruikte extreme kou in zijn therapieën om pijn te bestrijden bij patiënten met reumatische artritis. Hij ontdekte dat de pijn bij zijn patiënten aanzienlijk verminderden door de aanmaak van endorfine. Het woord cryotherapie stamt af uit de Griekse woorden 'cryo' wat letterlijk kou betekent en 'therapeia', wat staat voor genezen.

Hoe kan de cabine zo extreem koud worden?

De cabine kan zo koud worden door elektriciteit. De keuze hierop is gevallen omdat wij het belangrijk vinden om rendement te combineren met bescherming van het milieu. Duurzaamheid is een van onze pijlers. De cryo-cabine word gekoeld door zonnepanelen, op deze manier dragen wij bij aan een schoner leefgebied.

Hoe werkt cryotherapie?

Voorafgaand aan je sessie brengen we je naar de kleedkamer zodat je met weinig kleding de cabine in kunt stappen. De medewerker gaat jou begeleiden naar de cabine en dan stap je in de cabine. In de cabine is het -130 ̊C. Door deze lage temperatuur krijgen de receptoren in de huid (dit zijn de zenuwuiteinden) een seintje. Ze sturen een soort boodschap naar je zenuwstelstel: kom in actie! Hierdoor komen er in je lichaam verschillende processen op gang 1. De doorbloeding verbetert in je hele lichaam 2. Je lichaam maakt serotine, endorfine en ontstekingsremmende moleculen aan. Je lichaam voert resten van je stofwisseling en gif af. Dit komt door de toevoer van zuurstof en nutriëntrijk bloed.

Is whole body cryotherapie veilig?

Whole Body Cryotherapie is veilig. We bespreken van te voren met jou of je de behandeling kunt ondergaan. We vragen dan ook iedere deelnemer om een contra-indicatie lijst in te vullen. Doordat Whole Body Cryotherapie al 30 jaar uitgevoerd wordt in de wereld is er veel over bekend. Uiteraard geven we instructies voorafgaand, tijdens en na de behandeling. Wanneer je twijfelt kun je altijd overleggen met je behandelend arts.

Wat zijn de risico’s van cryotherapie?

Eigenlijk zijn er geen risico's aan Whole Body Cryotherapie. Je bloeddruk zal kort verhogen, echter zal dit van korte duur zijn. Zijn er dingen waar je over twijfelt? Of heb je nog resterende vragen? Geen probleem. Eén van onze medewerkers staat je graag te woord.

Wat zijn de effecten op lange termijn?

De lange termijn effecten zijn voor iedereen anders. De één heeft minder pijn, de ander heeft energielevel, en nog een ander komt beter en dieper in slaap. Wij adviseren vooral om het zelf te komen uitproberen.

Kan ik verkouden raken van een cryotherapie sessie?

Nee je kunt niet verkouden raken van een sessie. Kou veroorzaakt geen verkoudheid, dat kan alleen door een virus. “Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest''.

Hoe komt het dat je je psychisch beter voelt na een sessie?

Je voelt je psychisch beter door een sessie omdat er bepaalde hormonen vrij komen. Dit zijn de hormonen serotonine en endorfine. Endorfine kennen de meesten en staat bekend als het gelukshormoon en is een neurotransmitter. Dit zelfde geldt voor serotonine. Neurotransmitters zijn boodschappers van je hersenen en zij geven prikkels af van het ene naar het andere zenuwcel. Beiden stofjes hebben een positieve invloed op jouw stemming en de vermindering van stress.

Hoeveel sessies zijn aan te bevelen?

Het aantal sessies hangt af van je doel en/of klachten. Onze medewerker kan dit met jou bespreken.

Wat moet ik doen als ik gedurende een cryo sessie onwel wordt?

Je kunt ten allen tijde uit de cabine stappen en naar onze medewerker gaan. Samen bespreken we waar nodig de te volgen stappen. Onze freezmasters hebben gedurende drie minuten intensief contact.

Moet ik voor of na een freez sessie douchen?

Wij adviseren om in ieder geval met een droge huid binnen te stappen. Je kunt na een sessie je omkleden in onze kleedkamers en gewoon door naar je volgende afspraak, college of weer naar huis.

Mag ik samen met iemand anders freezen?

Dit is mogelijk. Wanneer je samen gaat freezen kun je jouw ervaring delen. Boek een dubbele afspraak of bel ons. Heb je al een afspraak staan maar wil je iemand meenemen, neem gerust mee! er is altijd plek voor een extra persoon.

Kan whole body cryotherapie helpen bij klachten zoals REUMA en PSORIASES?

Reuma kunnen we niet met een sessie cryotherapie genezen. Wel kan cryotherapie helpen om de pijn te bestrijden. Uit ervaringen weten we inmiddels dat een aantal sessies al een groot effect kan hebben.

Kan ik direct sporten na een freez sessie?

Jazeker. Het licht inspannen van je lichaam bevordert juist jouw bloedsomloop.

Wat moet ik meenemen naar Freezingfit?

Badkleding of een T-shirt met een kort broekje.

Wat trek ik aan tijdens een freez sessie?

Een sessie heeft het meest effect wanneer je huid vrij is. We adviseren daarom om alleen met badkleding, ondergoed, sokken en sloffen de cabine in te stappen.

Wat gebeurt er voordat ik ga freezen?

Voorafgaand aan de sessie vragen we je contra-indicatie lijst door te nemen. Dan weten we of jij de behandeling veilig kunt ondergaan. We doen een aantal kleine gezondheidschecks waaronder het meten van je bloeddruk. Als dit klaar is dan brengen we je naar de kleedkamer.

Waarom duurt de sessie maar 3 minuten?

Je lichaam drie minuten blootstellen aan een temperatuur van -130 graden Celsius heeft enorm veel effect op jouw gezondheid.